Blog
Asbestoz Asbestoz, uzun süreli asbest maruziyetinin neden olduğu ciddi bir akciğer rahatsızlığıdır. Asbest, binalarda geçmişte yalıtım, zemin kaplama ve çatı kaplama malzemesi olarak kullanılan, ancak artık kullanılmayan beyazımsı bir malzemedir. Asbest tehlikeli olabilse de, rahatsız edilmediği takdirde sağlık riski taşımamaktadır. Ancak asbest içeren malzeme hasar görürse, asbest lifleri içeren ince bir…
Kategori
Blog
TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANININ GÖREVLERİ 1.8.3.3 Danışmanın asıl görevi, işletme yöneticisinin sorumluluğu altında, söz konusu işletmenin ilgili faaliyet limitleri dahilinde uygun araçlarla ve aksiyonlarla, bu faaliyetlerin geçerli zorunluluklara göre ve en güvenli yolla yürütülmesine yardımcı olmaktır. İşletme içerisindeki faaliyetler bakımından, bir danışmanın belirli görevleri şunlardır: - Tehlikeli malların taşınması hususundaki…
Kategori
Blog
Otomobille Güvenli Bir Sürüş için Yapılacaklar Genel toplum yararı için güvenli sürüş teknikleri ile ilgili dinlediğim bir kısa konferanstan benim için ilginç gelen notları paylaşmak istiyorum. Motorlu araç kullanan dost ve arkadaş çevrenizle paylaşmakta yarar var. ilginç ve yararlı bilgiler: 1. Yolculuğa çıkarken lastik havası, cam sileceği suyu, far ve…
Kategori
Blog
Laboratuvar denince akla deneyler gelmektedir, hem de heyecan verici patlamalı deneyler. Her laboratuvarda çalışan insanların yapması gereken işler, iş güvenliği ve sağlığı açısından birtakım özel önlemler alması gerekmektedir. Laboratuvar ortamında çalışan bir kişinin uyması gereken genel kurallar şu şekildedir: Laboratuvar ortamında gözü koruyucu (gözlük, yüz maskesi gibi) takılmalıdır. Laboratuvar ortamında…
Kategori
Blog
Sağlık Raporu’na Dair.. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önemli noktalardan birisini de işe girişlerde ve periyodik olarak alınması gereken sağlık raporları oluşturmakta.. İş kazaları ve oluşan meslek hastalıklarının tespit edilmesi için bu denli hayati öneme sahip olan ve risk taşıyan söz konusu periyodik kontrolleri ne işverenlerimiz ne de işçilerimiz…
Kategori
Blog
Şirketiniz için çalışanların sağlık giderlerini azaltmak mı istiyorsunuz? Şirketinizin temel iş hedeflerinden biri olan verimliliği bu yıl iyileştirmek mi istiyorsunuz? Ürün kalitesini artırmaya ne dersiniz? Durum buysa, daha sonra şirketinizin işyeri ergonomisi sürecini kurmak veya iyileştirmek, yapılacaklar listenizin üstünde olmalıdır. Aslında önde gelen şirketler ergonomiyi tüm operasyonlarına derinlemesine entegre ediyorlar. Etkili bir…
Kategori
Blog
İşverenler, kişisel koruyucu ekipmanların (KKD) tedarik edilmesinde ve kullandırılmasında önemli rol oynar. KKD, kullanıcıyı iş yerindeki sağlık veya güvenlik risklerine karşı koruyan bir ekipmanlardır. Baretler, eldivenler, göz koruyucuları, yüksek görünürlük giysileri, emniyet ayakkabıları gibi öğeleri içerebilir. Aynı zamanda solunum koruma ekipmanlarını da içerir. KKD Neden Önemlidir? İşyerinin güvenli hale getirilmesi, insanları…
Kategori
Blog
İş kazalarını ve meslek hastalıklarını engellemek amacıyla, çalışanların hayatını korumak için 2012 yılında çıkarılan yasanın en kritik maddeleri uygulaması 2020 yılına ertelendi. 1 Temmuz 2016 ve 1 Temmuz 2017 tarihlerinde hayata geçmesi öngörülen yasanın en önemli maddelerinin uygulamaya konması 1 Temmuz 2020 tarihine erteleniyor. Üç yıl gibi uzun bir erteleme…
Kategori
Blog
Son yıllarda yaşanan iş kazaları sonucu sakat kalma ya da ölüm sonuçlarından dolayı, iş sağlığı ve güvenliği kavramı toplum içinde oldukça önemli bir hale gelmiştir. Kısa adı " İSG " olan bu kavram, çalışanları korumaya yönelik olarak gerçekleştirilen bu uygulama ve incelemeler, mevzuat kapsamında ilgili kanun ve yönetmeliklerle de desteklenmiştir.…
Kategori
Blog
Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti'ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel senin en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahili ve harici bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklâl ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için,…
Kategori
Blog
Dünyamızdaki kimyasal madde üretiminin; 1950’li yıllarda 7 milyon ton/yıl iken bu oran, 1985 yılında 250 milyon ton/yıla, 2000 yılına baktığımızda ise ne yazık ki 400 milyon ton/yıla yükseldiğini görmekteyiz. Günümüzde ise; bu rakamın 500 milyon ton/yıl'a ulaştığı tahmin ediliyor. Dünya genelinde yaklaşık 140 bin farklı kimyasalın kullanıldığı ve bunlardan 5…
Kategori
Blog
Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) tarafından 28 Nisan 2001 günü Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği günü olarak ilan edilmiştir. 2003 yılından itibaren her yıl 28 Nisan günü Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği günü olarak kutlanmaktadır ve bu sayede tüm dünyada iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemeye yardımcı olmaktadır.
Kategori
Blog
“Küçük Hanımlar Küçük Beyler” Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek, Ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz! M. Kemal ATATÜRK 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!
Kategori
Blog
Kompresörlerde alınması gereken güvenlik önlemleri nelerdir? Kompresörlerin periyodik muayenesini kim yapar? Kompresörlerin basınç deneyleri hangi basınçla yapılmalıdır? Kompresörler üzerinde bulunması gereken bilgiler nelerdir? Kompresörler birçok iş yerinde kullanılmakta olan iş ekipmanıdır. Kompresörler için gerekli olan güvenlik önlemleri alınmazsa hepsi birer patlamaya hazır bombadır. Peki bu önlemler nelerdir? Bu önlemleri…
Kategori
Blog
Kategori
Blog
DEPREM ÖNCESİNDE YAPMANIZ GEREKENLER Her an deprem olabileceği olasılığını aileniz ve yakınlarınızla konuşun. Unutmayın acil durumlarda ne yapacağımızı bilmek paniği önler ve hayatta kalmayı kolaylaştırır. Deprem olasılığı ile ilgili bir acil durum planı oluşturarak aileniz ve yakınlarınızla planınızı paylaşınız. Deprem sonrasında yakınlarınızla bir araya gelebilmek için acil toplanma bölgesi belirleyin…
Kategori
Blog
İşletmenizin sağlık ve güvenliğini yönetmenin parçası olarak, işyerinizdeki riskleri ve tehlikeleri kontrol etmeniz gerekir. Bunu yapmak için, insanlara zarar verebilecek şeyleri düşünün ve bu zararı önlemek için makul adımlar atıp atmamanıza karar vermeniz gerekir. Bu risk değerlendirmesi olarak bilinir ve iş sağlığı ve güvenliğini yürütmek için gerekli olan bir şeydir. Bir risk…
Kategori
Blog
İşyerinde şiddete yönelik risk faktörlerini tanımlamak önleme yöntemlerini planlamak açısından önemlidir. İşyerinde şiddet uygulamaları bakımından risk faktörleri işyerine ait risk faktörleri ve kişisel risk faktörleri olarak iki grupta incelenebilir. İşyerine ait risk faktörleri İşyerinin özellikleri bakımından risk faktörleri: Fiziksel özellikler, organizasyon düzeni, yönetim tarzı, işyeri kültürü, güvenlik önlemleri (giriş-çıkış düzeni…
Kategori
Blog
1. Elektrikçinin İşini Elektrikçiye Bırak: Bu yolla, yapılan elektrik işleri profesyonel kişilerce tamamlanmış olacak, uygun kalınlıkta, renkte vb. özellikte malzeme kullanılacaktır. Dolayısıyla kurulan tesisat güvenli olacaktır. Ayrıca profesyonel bir elektrikçi ile çalışmak, elektrik tehlikelerine karşı nasıl çalışacağının bilincinde olan personel demektir. 2. Daima Kaçak Akım Rolesi Kullanın: Kaçak akımların elektrik…
Kategori
Blog
Dünyanın en komik kazası, Bir duvarcı ustasının şantiyede başına gelen kaza ile ilgili şefine yazdığı mektup:Sayın şantiye şefim; İş kazası tutanağına planlama hatası diye yazmıştım. Bunu yeterli görmeyerek ayrıntılı anlatmamı istemişsiniz. Şu anda hastanede yatmama neden olan olaylar aynen aşağıda anlattığım gibi olmuştur.Bildiğiniz gibi ben bir duvar ustasıyım. İnşaatın altıncı…
Kategori
Blog
Yüksekten Düşmeye Karşı Güvenli Çalışma İnşaat sektöründe çalışanların yüksekten düşmesi sonucu meydana gelen iş kazalarının genellikle ölüm veya iş göremezlikle sonuçlanması nedeniyle, en önemli kaza türünü oluşturmaktadır. Bu yazı, inşaat sektöründe yüksekten düşmelerin en çok görüldüğü yapı iskeleleri ve merdivenlerde yapılan çalışmalar için hazırlanmıştır. İskele ve Merdivenlerin Güvenli Kullanımı…
Kategori
Blog
Az tehikeli sınıfta bulunan iş yerlerinin 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına alınmasının ertelenmesi ve aynı kanun gereğince 01.01.2017 tarihi itibari ile C Sınıfı iş güvenliği uzmanlarının tehlikeli sınıfta bulunan iş yerlerine hizmet veremeyecek olması, C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının iş olanaklarını kısıtlamıştı. C sınıfı uzmanlar için beklenen…
Kategori
Blog
İstanbul Hadımköy'de bulunan plastik fabrikasında patlama meydana geldi. Olay yerinde yaralıların olduğu öğrenildi. Arnavutköy'de bulunan Hadımköy Atatürk Sanayi Sitesindeki bir plastik fabrikasında, henüz belirlenemeyen bir nedenle meydana gelen patlamanın ardından yangın çıktı. Olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve ambulans sevk edildi. İlk belirlemelere göre 4 yaralı hastaneye götürüldü.plastik fabrikasında çıkan…
Kategori
Blog
Dünya da ekonomik büyüme hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor. Yeni ILO raporunda gösterildiği üzere küresel işsizlik oranının işsiz sayısı 3,4 milyon artarak 2017 yılında yüzde 5,7'den 5,8'e kadar ılımlı bir artış göstereceği tahmin ediliyor. ILO'nun Dünya İstihdam ve Sosyal Görünümüne göre - 2017'de küresel olarak işsiz insan sayısının 201 milyonun…
Kategori
Blog
Ekteki ingilizce kılavuz, işverenlere denetmenlere, etkili araştırmalar yapma ve raporları derlemek için önemi ve önerilen bir metodoloji hakkında bilgi vermektedir.
Kategori
Blog
İş güvenliği ve sağlığı prosedürleri, işçilerin istihdamından kaynaklanan hastalık ve yaralanmalara karşı nasıl korunacaklarını belirten ilkeleri tümüdür. Bu kuralların tamamı işçileri korumak için anayasa gibi olmalıdır. Ancak milyonlarca işçi için gerçek çok farklıdır. Dünya da her gün 6.300 kişi, meslek kazaları veya işle ilgili hastalıkların sonucu olarak ölmektedir. Bu yılda…
Kategori
Blog